In het voorjaar kunnen voedsters (de vrouwelijke konijnen) schijnzwanger worden. Dit gebeurt omdat het een tijd is van hogere hormoonactiviteit. Tijdens deze schijnzwangerschap kunnen ze typisch gedrag vertonen dat vergelijkbaar is met een echte zwangerschap, maar zonder dat er daadwerkelijk een nestje gevormd wordt.
Tijdens de schijnzwangerschap kunnen voedsters zich anders gaan gedragen. Ze kunnen nestmateriaal verzamelen, zoals hooi of papier, en dit in een hoek van hun verblijf leggen, alsof ze een nest willen maken. Daarnaast kunnen ze rustiger of juist onrustiger worden, afhankelijk van hun individuele karakter. Ook kunnen ze zich meer verstoppen en hun territorium afbakenen, denk hierbij aan het plassen op verschillende plekken.
Soms kunnen ze ook wat agressiever zijn tegen andere konijnen. Hoewel ze een wat vollere buik kunnen hebben, is dit geen teken dat ze daadwerkelijk zwanger zijn.
Als je merkt dat een voedster een nest heeft gemaakt tijdens haar schijnzwangerschap, is het belangrijk om dit nest op een gegeven moment weg te halen. Het nest is slechts gemaakt uit instinct en niet echt nodig, aangezien ze niet zwanger is.
Het verwijderen van het nest helpt om te voorkomen dat de voedster aanhoudend bezig blijft met het maken van een nest, wat kan leiden tot stress of frustratie. Daarnaast helpt het om het verblijf weer netjes en schoon te houden.
Wanneer je het nest wegneemt, doe dit dan voorzichtig en op een rustige manier, zodat je de voedster niet onnodig stress bezorgt. Je kunt het nest het beste weghalen als ze het niet aan het gebruiken is, meestal nadat ze het een paar dagen heeft gemaakt. Zorg er ook voor dat je voldoende ander materiaal in het verblijf laat, zodat ze zich kan vermaken en niet nog meer nestmateriaal gaat verzamelen. Op die manier kan ze zich weer richten op gewoon spelen en ontspannen zonder zich te veel met het nest bezig te houden.